Motorheadnj
Image default
Recreation / Motorcycles

Is motor rijden duur?

“Een motor is zo duur.” Ik heb die zin vaak keer gehoord. Waarvandaan? Ik heb een nieuwe stagiair in de winkel. Jong, dynamisch en…. nou ja.

In ieder geval is hij verbaasd dat ik (althans zolang er geen vorst is) heel vaak met de motor naar mijn werk ga. En dat interesseert hem ook, hij denkt na over hoe geweldig het zou zijn om zelf op een motor te rijden en begint te rekenen. En dan komt hij tot de conclusie dat de motorfiets duur en leuk is.

Natuurlijk ben ik het daar helemaal niet mee eens en er ontstaat een levendige discussie, want hij verwijt me dat ik niet objectief kan zijn omdat ik volledig “gek” ben op de motorfiets. Daar heeft hij gelijk in. Daarom heb ik erover nagedacht hoeveel de motorfiets de eerste twee jaar objectief gezien kost. Dat zou immers berekend moeten kunnen worden.

Algemene informatie over de kosten

Natuurlijk spelen veel factoren een rol bij het berekenen van de kosten van mijn favoriete hobby. En ze zijn verschillend voor elk van hen. Aan de andere kant kunnen sommige artikelen een vlakke waardering krijgen en kan de berekening wat duidelijker worden gemaakt. Niet iedereen rijdt hetzelfde, maar sommige berekeningen kunnen worden gemaakt door gebruik te maken van fictieve jaarlijkse kilometers.

Je kunt de kosten grofweg verdelen in een paar hoofdrubrieken. Allereerst het geld dat moet vloeien tot je een rijbewijs hebt, dan de bedragen tot een motor klaar is om te rijden en ten slotte de zuivere reiskosten die worden gemaakt. Ik heb hier geprobeerd te rekenen met empirische waarden, die bij mij zijn ontstaan. Ik heb immers al een of andere motor gekocht, dus ik kan een beetje inschatten wat de kosten zullen zijn.

In mijn rekenvoorbeelden neem ik aan dat je nog steeds volledig “maagd” bent als het gaat om motoren. Nog geen rijbewijs, nog geen motoruitrusting, nog niet ver naar beneden in de verzekering. Je moet dus eerst je motorrijbewijs (A2) halen, kleding en een machine kopen, alles draaiende houden en een gemiddelde jaarkilometrage van 5000 km rijden. Ik reken met deze waarden.

Het motorrijbewijs

Voordat je op een motorfiets kunt rijden, heb je een rijbewijs nodig. Wat ik tot nu toe niet wist: De bedragen variëren van regio tot regio, afhankelijk van het gebied kan het oplopen tot 600 euro. En alsof dat nog niet genoeg is, hangt het natuurlijk ook af van je persoonlijke capaciteiten. Wie slecht rijdt, heeft meer uren nodig. Als je een examen niet haalt, moet je het herhalen.

Ik heb het mezelf hier gemakkelijk gemaakt. Mijn oudste wil deze zomer graag richting motorrijbewijs gaan. In de rijschool van kreeg hij een ruwe prijsindicatie. Voor het rijbewijs van de klasse A2 moet hij rekening houden met ongeveer 1600 euro als hij niet direct slaagt voor de examens en te veel rijlessen nodig heeft.

Aankoop van kleding

Maar natuurlijk heb je ook motorkleding nodig om je praktische rijlessen te kunnen beginnen. Je kunt niet zonder hen. Ik heb een bescheiden € 300 bedacht. Je kunt online echter goedkope kleding kopen voor op de motor.

Aankoop van motorfietsen en accessoires

Er zijn nu veel mogelijkheden. Ik heb al een motor gekocht voor een krat bier en een nieuwe machine voor een bedrag van vijf cijfers. Op de een of andere manier is alles mogelijk.

Ik denk dat je als beginnende chauffeur een machine wilt die rijdt. Bescheiden ideeën. En ook al zijn er nu allerlei ideeën, ik neem aan dat je gewoon een klassieke boter-en-broodmotor koopt. Of het uiteindelijk echt past, is aan jou. Ik neem hier gewoon een standaard voorbeeld.

Voor de aankoop van je eerste motorfiets raad ik je een vrij kleine investering aan. Als casestudy heb ik gekozen voor een Suzuki GS 500, gebouwd in 1992 met bijna 20.000 km. Een stevige, nette motorfiets. Met minder dan 48 PK ook nog steeds geschikt voor de rijbewijsklasse A2 en al met al bekend voor een lang, economisch en onopvallend leven. De machine heeft nog steeds ongeveer een jaar APK.